Bakvormen
Bakken kan je in vele vormen. Er is keuze te over. Welke materialen bakvormen zijn er?
Als je nu een bakvorm hebt gekozen, is het de taak om het juiste materiaal te vinden voor je doel.
Filter
–
Bakken kan je in vele vormen. Er is keuze te over. We zetten een aantal bakvormen eens op een rij voor u:
- Tulbanden
- Springvormen
- Cakevormen
- Broodvormen
- Quichevormen
- Muffinvormen
- Briochevormen
Springvormen zijn natuurlijk klassiek en veelzijdig inzetbaar; Voor zoete taarten, voor quiches / hartige taart of vegetarische gerechten. De platte bodem van de springvorm is omgeven door een ring met een hoge rand, die met een klem op spanning wordt gehouden. Na het bakken kun je de klem losmaken en de verwijderbare bodem van de ring halen. De Tulband is overbekend en ideaal voor feestelijke gelegenheden. De cakevorm is waarschijnlijk een van de meest gebruikte items welke in elk huishouden te vinden is. Deze is te gebruiken voor cake maar ideaal voor terrines. Maar denk ook eens aan quichesvormen en broodvormen met ventilatie in de bodem en zijkant. Hierdoor kan het vocht beter ontsnappen en krijg je een krokantere buitenkant, wat het eindeffect ten goede komt.
Muffin vormen kunnen natuurlijk gebruikt worden voor de naamgever, muffins of cupcakes. Maar ze zijn ook ideaal om kleine hapjes mee te maken, bijvoorbeeld bij fingerfood gerechten. Verder zijn er nog vele specifieke, met name franse cakevormen zoals brioche en madeleines. Keuze te over dus! Kijk maar een in ons aanbod voor de vormen die we aanbieden, u vindt er vast genoeg inspiratie voor de volgende bak- of kooksessie!
Welke materialen bakvormen zijn er?
Als je nu een bakvorm hebt gekozen, is het de taak om het juiste materiaal te vinden voor je doel. De meeste cakevormen en bakplaten zijn gemaakt van een van de volgende materialen:
- Metaal
- Aluminium
- Siliconen
Metalen bakvormen kenmerken zich door het feit dat ze een zeer goede warmteverdeling hebben. Hierdoor krijgt uw deeg een mooie egale bakkleur. Veel metalen mallen hebben ook een antiaanbaklaag, bijvoorbeeld gemaakt van teflon. Het zorgt ervoor dat de afgewerkte cake gemakkelijker uit de vorm kan worden gehaald en dat er geen deegresten aan blijven plakken.
Metalen bakvormen moeten nog worden ingevet. Ze worden warmer doordat ze de warmte beter geleiden. Het nadeel van deze vormen is dat ze niet in de vaatwasser kunnen. In plaats daarvan moet u ze met lauw water reinigen en geen harde staalborstels of iets dergelijks gebruiken, anders beschadigd u de antiaanbaklaag.
Siliconen bakvormen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Hierin kun je 2 typen onderscheiden; met en zonder versteviging. Zonder versteviging zijn ze goedkoper en makkelijk in allerlei vormen te bewegen. Maar ze zijn ook minder makkelijk te tillen, waardoor de kans is dat het deeg eruit loopt. Het voordeel van siliconen vormen is dat ze uitstekend met de vaatwasser kunnen worden gereinigd. Ze zijn vooral populair vanwege hun anti-kleef eigenschappen, aangezien siliconenvormen niet ingevet hoeven te worden. Dankzij het flexibele materiaal haal je taarten of muffins na het bakken gemakkelijk uit de vorm. Een siliconen cakevorm heeft ook nog een ander verborgen talent: hij kan temperaturen tot -60 graden weerstaan. U kunt uw gebak in de vorm invriezen om ze veilig te bewaren. Het nadeel: siliconen mallen slijten sneller bij veelvuldig gebruik dan metalen of aluminium vormen. Maar ja, daar staat veel gebruiksgemak tegenover.