Messen
Filter
Geen producten gevonden.
Messen is een hoofdstuk apart, daar kun je niet omheen maar je kunt er net zo lang over praten als je wilt. Een goed mes zorgt voor meer kookplezier. Wij bieden diverse sets en losse messen aan. Welke basis messen zijn er?
- Schilmesje
- Vleesmes
- Groentemes
- Broodmes
- Steakmessen
Met bovenstaande messen heb je een set waarmee je eigenlijk wel met alle kook acties uit de voeten komt. En natuurlijk zijn er nog vele andere soorten messen. Maar als je fijn wilt snijden, dan is het handig als je een messenset koopt waarin in ieder geval een schilmesje, een groente mes, een broodmes en een vleesmes zit. Dan kun je alles aan. Leg je jouw messen vaak los in de keukenlade, dan is het niet alleen gevaarlijk, maar hierdoor beschadigt ook het snijvlak van het mes. Veel beter is om een mes op te bergen in een messenblok of op te hangen aan een messenmagneet. Dit verlengt de levensduur en is veiliger.
Santoku messen
Santoku-messen zijn populair aan het worden onder de hobby koks. Het zijn messen die origine kennen in Japan. De naam Santoku is vrij vertaalt als 'drie toepassingen'. Dat is waarvoor ze ideaal zijn in gebruik; voor hakken, in blokjes snijden en snijden, omdat ze een rechte rand hebben met een smal lemmet. Deze messen zijn voortgekomen uit het traditionele Japanse groentemes dat een rechthoekig lemmet heeft. Tegenwoordig worden er meerdere uitvoeringen aangeboden, maar het origine is dus een rechthoekig model. Het snijden met een Santokumes vereist een andere techniek dan de 'wieg' techniek bij Europese groentemessen. Er zijn vele video's over te vinden, dus kijk er maar eens naar om inspiratie te vinden.
Onderhoud: Scherpe messen zijn minder gevaarlijk
Het klinkt misschien vreemd, maar scherpe messen maken minder snijwonden dan botte messen. Doordat je bij een bot mes gaat duwen, schiet je eerder uit en bestaat een snijwond tot de mogelijkheid. Zorg daarom dat je messen scherp blijven door ze goed te behandelen:
- Goede messen was je het beste af met de hand en niet in de vaatwasser.
- Berg je messen goed op in een messenblok of messenhouder, dit voorkomt bramen.
- Slijp je mes met een keramische messenslijper als hij minder scherp geworden is.
- Snijplanken van Glas of RVS zullen eerder bramen geven dus gebruik liever kunststof, bamboe of hout