Pannen
Pannen zijn in allerlei soorten en maten. Belangrijk is om een goede pan te kiezen voor hetgeen je wilt gaan maken. Niet alleen de doorsnede is van belang, maar ook de vorm en type. In eerste instantie moet de pan passen bij de kookplaat: Kook je op een gasformuis, inductieplaat of electrisch?
Filter
–
Pannen; size matters!
Pannen zijn in allerlei soorten en maten. Belangrijk is om een goede pan te kiezen voor hetgeen je wilt gaan maken. Niet alleen de doorsnede is van belang, maar ook de vorm en type.
In eerste instantie moet de pan passen bij de pit op het gasformuis of inductieplaat, dat spreek voor zich. Een te grote pan zorgt voor onnodig energieverlies. De meeste pannen hebben diameters van 18, 24 of 28 cm. Een 18cm pan is prettig voor sauzen of als je iets wilt maken voor 1 persoon. Een model met een diameter van 24 cm is bijvoorbeeld perfect voor singles die veel honger hebben, of kleinere gerechten. Een 28 cm pan is praktisch als je iets meer wilt maken, maar bijvoorbeeld ook noodzakelijk voor gerechten zoals pasta waar je veel water en volume gebruikt.
Modellen
Naast de diameter is ook de vorm en type bepalend. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een wokpan in de keuken. Tot 25 jaar geleden was dit een uitzondering, maar het is een erg veelzijdige pannensoort. Je kunt je groenten of vlees op hoge temperaturen knapperig aanbraden, maar het is ideaal voor roerbak gerechten waar je meerdere soorten groente en vlees, vis, of vleesvervangers door elkaar wilt roeren. Dan zijn er hapjespannen, een hoge koekenpan waarin je ook kunt roerbakken, maar ook bijvoorbeeld goed kunt stoven. Grote pannen met hoge randen en glazen deksels zijn geschikt voor stoofschotels, of om te koken. Daarin kunnen gerechten voorzichtig worden gekookt en sauzen langzaam worden ingekookt. En dan is er nog een groep pannen die steeds meer te vinden zijn in ieder huis, de grilplan. Van aluminium, staal of gietijzer, je grilt groente of vlees met minder contactpunten maar op een hogere temperatuur om een krokante korst te krijgen en mooie strepen te creëren, searing strepen geheten. En zo kunnen we nog wel even door gaan, want er zijn pannen voor elke wens.
Deksels
Maar dan deksels. Niet ieder pan heeft standaard een deksel. En ook daar hebben we een oplossing voor; universele pannendeksels.
Helemaal ingenieus: het panmateriaal
Er zijn pannen in grote verscheidenheid aan materialen die u allemaal bijzondere voor- en nadelen bieden. Als je met inductie kookt, moet je ervoor zorgen dat pannen en potten een magnetiseerbare bodem hebben, anders kun je je nieuw pan niet gebruiken. Heb je nog oude pannen? Dan is een inductie adapter een uitkomst, want die plaats je onder de pan en deze geleid de warmte toch naar de pan die niet geschikt is voor inductie. Zo hoef je je oude pannen niet weg te gooien als je huis van het gas af gaat.
Welke materiaal pannen zijn er?
- Metalen pannen
- Roestvast staal
- Aluminium
- Gietijzer
- Keramische pannen
Aluminium geleid snel, is snel warm, maar koelt eerder weer af. RVS pannen of metalen pannen zijn zwaarder, blijven langer warm, zijn duurzaam, maar zijn wel duurder. Gietijzeren pannen worden voor stoven en grillen gebruikt omdat ze goed warmte geleiden, maar zijn wel erg zwaar. Keramische pannen zijn een kleinere groep maar sommigen zweren erbij. De belangrijkste groep zijn stoofpannen.